Országos Iskolakert-fejlesztési Program / Iskolakerti Alapozó Alprogram pályázat

Az iskolakert története

A Lencsési Általános Iskola Békéscsaba egyik legjobb adottságokkal bíró iskolája a zöldfelület tekintetében. A 2 hektáron fekvő udvar nagy lehetőségeket rejt magában a parkosítással kapcsolatban. Nem öncélúan, hanem szerves részét képezve az iskolai pedagógiai környezetnek, biztosítva ezzel a környezeti nevelés ideális terepét összhangban a pedagógiai programmal.
 
 2014-ben kezdődött minden egy pályázat keretében. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által megnyert TÁMOP projectben megszervezett közösségi kertépítés című szabadidős program keretében kaptunk 250 növényt: fűszernövényeket, muskátlikat, egynyári és évelő növényeket, különféle cserjéket. Előzetesen pályázni is kellett, melynek tartalmaznia kellett egy beültetési tervrajzot. A növények többségét a főépület és ebédlő közötti belső udvaron kívántuk beültetni. Terveink között szerepelt egy olyan közösségi tér kialakítása, mely alkalmas lehet iskolai rendezvények, mint szüreti nap, környezetismeret, technika órák, napközis foglalkozások és egyéb szabadidős tevékenység lebonyolítására. Ahol a gyerekek megismerkedhetnek fűszernövényekkel, kipróbálhatják a kertészkedést és persze ahol az épített kert esztétikai élményt, kikapcsolódást is jelent felnőttnek és gyereknek egyaránt.

Néhány lelkes kollégával kialakítottunk egy sziklakertet, levendulást és fűszerkertet. A területet a levendulákról neveztük el „Levendula udvarnak”.  Mint utóbb kiderült, ez a növény igen jól érzi magát itt, ebben az épületek által körülvett mikroklímában.

Ősztől a gondozásba már a napközis gyerekeket is bevontuk, lelkesen gyomláltak, kapáltak vagy szagolgatták a fűszernövények illatát és persze sokat beszélgettünk arról, melyik mire használható. Megkóstoltuk a növények teáit is.

2016 nyarán a kemence is felépült a Kézműves Szakiskola jóvoltából, amit a Szüreti rendezvényen örömmel vettünk birtokba kenyérlángos sütés céljából.

 2018-ban újabb pályázati lehetőségek biztosították a kert továbbfejlesztését. többi.  Ebből a keretből már tankertet és gyümölcsöst is ki tudtunk alakítani 2018-ban. A kert területét kibővítettük 500 négyzetméterrel a kemence mögötti füves és gesztenyés területen. Itt a szántás és fakivágás előzte meg a haszonkert létrehozását. A gyümölcsös és szőlős kialakítását 2018 őszén végeztük több kolléga  segítségével és a gyerekek bevonásával technika óra, napközis foglalkozás és fejlesztő órák keretében. Hasonló módon történt tavasszal a veteményezés is. A sok eső megtette a hatását és  burjánzott a veteményesünk. Tavasszal folyamatosan vittük ki a gyerekeket bemutatni a növények fejlődési fázisait. Júniusban, a napközis táborban több alsós csoportot vittünk ki kertpedagógiai foglalkozásra. 15 féle növényt sikerült veteményeznünk, ezek bemutatása, felismerése, kóstoltatása történt a foglalkozásokon interaktív módon, alapozva a gyerekek ismereteire is. Az éppen érő borsót is közösen szedtük le, majd kibontották és megehették. A fűszerkert terményeinek bemutatása is egy programelem, a 20 féle illatosabbnál illatosabb növénnyel való ismerkedés, kóstolás, szagolgatás is nagy élményt jelentett a számukra. A parkrózsa és levendula a rendezvények dekorációjában is hasznosult, míg a leszárított citromfüvet, mentát, más fűszernövényeket a tankonyhában és a karácsonyi vásárban szeretnénk hasznosítani. A kertépítésben és fenntartásban sok segítséget kaptunk a Lencsési Kertbarát Kör nyugdíjas kertészeitől is.

     Nemcsak a haszonnövényekkel foglalkozunk, hanem a dísznövények folyamatos telepítésére is gondot fordítunk. Az iskola ablakaiban folyamatosan virítanak a muskátlik, amelyek beültetése és gondozása a tanítási időszakban a gyerekek dolga. A bejárati járda mellett is folyamatosan ültetjük az évelőket és egynyáriakat, amelybe szintén bevonjuk a gyerekeket. Sok cserjét, borbolyát, magyalt, kecskerágót telepítettünk szegélynövényként. Ezek felnőve és megerősödve növelik az udvar esztétikai értékét. Több alkalommal neveztünk a Virágos Lencsésiért Környezetszépítő Versenyen, ahol különdíjas helyezést értünk el.

2018-ban beléptünk az Országos Iskolakert Hálózatba, melynek keretében szeretnénk az adódó pályázati lehetőségeket kihasználni és jógyakorlatokat megnézni és az ilyen irányú képzéseken részt venni.

2021-ben egy újabb pályázat az Országos Iskolakert Hálózat keretében. 30 órás online és jelenléti képzésen vettünk részt. Kaptunk egy komposztáló edényt, vetőmagokat és szerszámokat.

2022 szeptemberben ismét elindult a Kertbarát szakkör. Lelkes csapattal dolgoztuk fel a szőlőt, céklát és az aktuálisan érő növényeket.

2022 november Egészségnapokat az iskolakert terményeire alapoztuk. Bőven termett a cékla, birsalma, sóska….

A gyerekekkel 3 napon át a délelőtt a tanórák keretében, délután pedig a tankonyhában dolgoztuk fel a megtermett gyümölcsöket, zöldségeket. Készült smoothie, céklás brownie, birsalmasajt, sütőtökös muffin a gyerekek nagy örömére. Ennek keretében a Mohácsi Mátyás Kertbarát Kör tagjai is ellátogattak hozzánk. Rendezvényünket a helyi termelők piaca zárta az iskola aulájában.